Tietotaidolla on perinteitä

Tiilerin takaa löytyy tarina suomalaisesta yrittäjyydestä jo yli 70 vuoden ajalta.

Vuonna 1952 Tarvasjoen Seppälän kylässä kuoli seppä, jonka 5 poikaa jäivät äitinsä kanssa pohtimaan mistä saadaan toimeentulo. Siihen aikaan peltoja salaojitettiin Varsinais-Suomessa kovalla vauhdilla ja niiden ojituksiin käytettiin tiilisiä salaojaputkia.

Sepän opista oli hyötyä kun romukaupan romuista koottiin ensimmäinen salaojaputkikone, ja Tarvasjoen hyvä savi oli omiaan putkien valmistamiseen. Onneksi poikien ja äidin taloon kuului myös savirikasta peltoa, josta salaojaputkia voitiin valmistaa. Tiukasta taloudenpidosta tunnettu veljeskatraan äidin, sanotaan olevan ensimmäinen todellinen toimitusjohtaja.

Alkuvaikeuksien jälkeen opittiin saven polton taito ja pian oli kaksi omaa salaojituskonettakin laittamassa putkia peltoihin. Peltojen tultua ojitetuksi veljekset pohtivat seuraavaa siirtoansa. Sodan jälkeen rakennustarvikkeilla oli kysyntää kun Suomea rakennettiin. Niinpä poltetut savitiilet olivat luonnollinen jatkumo salaojaputkien valmistamiseen.

Toiminta laajeni Tarvasjoelta uusiin tehtaisiin Kemiöön ja Ylivieskaan 1970 luvulla. Toimintamalleja ja tuotekirjoa kehitettiin jatkuvasti mm. kuivapuristetiiliin ja tiililaattoihin. Salaojaputkien valmistus savesta jäi 1980-luvulla ja 90-luvulla uutena innovaationa tuli muurattujen tulisijojen tehdasmainen valmistus.

2000-luvulle lähdettäessä Tiileri oli tiilien, tiililaattojen ja tulisijojen merkittävä valmistaja Suomessa. Nykyään Tiileritehtaat käsittää kolme tehdasta: Seppälän Tiili Oy, Keramia Oy ja Ylivieskan Tiili Oy.